Saturday, July 31, 2010

berat sama dipikul, ringan??

blog aku dah makin bersawang aku tengok. memang kena pun dengan nama blog ni LAMAN SESAWANG. sejak akhir-akhir ni aku sibuk sangat tolong abang sulong. sampaikan nak update blog pun takda masa. minta maaf semua! 10 jari tangan aku hulurkan sebagai tanda minta maaf. cantik tak jari aku? sori ah jari aku tak cantik. banyak kesan luka dan parut sebab accident moto dulu. tapi alhamdulillah, jari aku cukup 10. tak lebih dan tak kurang.

dah lama aku tak bercerita pasal abang sulung ni. ingatkah lagi anda kat abang sulong? kalau tak ingat dan kepada yang masih belum mengenali abang sulong silalah baca entri amaran abang sulong ni. anda akan tau langit tinggi atau rendah.

susulan daripada amaran yang telah dikeluarkan oleh abang sulong beberapa bulan yang lepas, abang sulong telah mengambil langkah drastik iaitu menganjurkan aktiviti gotong royong perdana keatas penghuni2 rumah sewa yang menyewa bersamanya. disini abang sulong menegaskan, tiada paksaan dan tiada larangan. sapa nak join,join..taknak sudah. abang sulong dah jenuh nak cakap dah. sampaikan ada satu hari tu abang sulong teruk sangat membebel sampai luka2 lidah dan mulutnya kerana kerapkali mengetap dan menggigit bibir menahan kemarahan yang melampau. dalam seminggu, 4 tiub Bonjela telah berjaya dihabiskan oleh abang sulong.

gotong royong bermula seawal 9.30 pagi waktu tempatan. ketika itu hanya abang sulong sorang sahaja yang sibuk bergotong royong. yang lain?? terbongkang. hari minggu kan. dah la pagi tu gempa bumi berukuran 6.1 skala richter kat Sumatera. haram sorang budak rumah pun tak sedar. tidur mampuih.. abang sulong sulong tak kesah pun. dia boleh buat semua sorang2. abang sulong kan banyak pengalaman. apadahal setakat gotong royong je pun..

selepas sejam abang sulong bergotong-royong..muncul lah seorang demi seorang budak2 rumah dari tempat persembunyian mereka iaitu bilik masing2. dengan muka mamai dan tak mandi nya mereka semua seolah2 tahu apa yang hendak dilakukan. ada yang basuh kipas, sapu sampah, cuci toilet, mop lantai, kemas dapur, bersihkan halaman rumah dan macam2 lagi. abang sulong terkejot dengan perubahan tersebut. selalunya budak2 ni nak kena suruh dulu baru buat.

abang sulong terharu dan sedikit sebak sebab dia tak sangka budak2 rumah memberikan kerjasama sepenuhnya dalam menjayakan gotong-royong tersebut. sebagai penghargaan, abang sulong belanja budak2 rumah 2 botol 100plus beserta ice cube sebagai pembakar semangat dan pengubat haus ketika gotong royong. abang sulong harap kerjasama dalam memastikan rumah ini sentiasa dan ceria berkekalan sampai bila2. hasilnya.. rumah bersih dalam 2,3 hari je. lepas tu, kotor balik. masing2 amalkan sikap yang berat sama dipikul, yang ringan angkat sendiri lah!! (bila time gotong royong sume sampah dibersihkan, bila hari2 biasa sampah depan mata buat tak tau je).


ayat manis : abang sulong, aku dah tulis pasal kisah kau kat sini. jangan lupa belanja aku pasni,k. aku nak GCB mekdi

8 >luahan perasaan:

Ahmad Zaki said... [BALAS KOMEN NI CEPAT!!]

Assalamualaikum..

Hulur jari tangan x pe, jangan jari kaki nanti dikatakan kurang ajau pulak... :-)

nas said... [BALAS KOMEN NI CEPAT!!]

taw xper...
da name sebegitu..
ehehehe..ak pon da 3 ary xupdate..baru jerk update tadi..
huhu..
ko exciden?? huhu..arap2 ko ok la...

zulkbo said... [BALAS KOMEN NI CEPAT!!]

salam..
entri khas buat
abang long erk?
moh makan McD
..takkan sebijik
je kut?hu hu..

aren said... [BALAS KOMEN NI CEPAT!!]

@Ahmad Zaki : haha..tak mau lah hulur jari kaki.ada bau cekam..kah3

@nas : aku accident dah lama dah. time meremphit dulu. sekarang dah insap.tak layan ah remphit2 ni..

@zulkbo : ya.saya sayang abang sulong.ahahaha..mintak2 la dia belanja mekdi

bukan penggoda said... [BALAS KOMEN NI CEPAT!!]

agk2 ble awk nk tules psl sy pulak? hehe.

aren said... [BALAS KOMEN NI CEPAT!!]

@bukan penggoda : buleh je.tapi kena bg pengeras sket.ahahaha

bukan penggoda said... [BALAS KOMEN NI CEPAT!!]

xelok la pengeras2 ni. rasuah. hahaha.

mengenaldiri said... [BALAS KOMEN NI CEPAT!!]

salam..
wah, bgus, semangat gotong royong mcm ni la yg kite cari..ngeee

Related Posts with Thumbnails